БАНКІНГ В УКРАЇНІ
Четвер, 18.04.2024, 07:58
» Меню сайту
» Категорії розділу
НБУ [14]
Матеріали Національного Банку України
Банківська статистика [3]
Статистичні дані банківського та фінансових ринків
Банкінг [19]
Банківська діяльність - усе і вся
Міжнародний банкінг [9]
Новини світового банківського та фінансових ринків
» Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
» Рекомендовані сайти
ХК Луцьк
Головна » 2017 » Червень » 5 » Регулятори та міжнародні партнери презентували модель трансформації інфраструктури ринку капіталів
22:21
Регулятори та міжнародні партнери презентували модель трансформації інфраструктури ринку капіталів

31 травня 2017 року в Національного банку України відбулася фінальна зустріч робочої групи з розробки Концепції розвитку депозитарно-розрахункої та клірингової інфраструктури ринків капіталу. Участь у зустрічі взяли представники Національного банку України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національного депозитарію України, Розрахункового центру, консультанти ЄБРР та компанії Oliver Wyman. Також у заході взяли участь представники найбільших фондових бірж та асоціацій професійних учасників фондового ринку.

Подальший розвиток депозитарно-розрахункового елементу інфраструктури відбуватиметься на базі Центрального депозитарію, який буде створено шляхом консолідації депозитаріїв НБУ та НДУ. Розвиток клірингового елементу відбуватиметься відповідно до міжнародних стандартів, зокрема вимог Регламенту про позабіржові похідні інструменти, центральних контрагентів і торгові репозитарії (EMIR) та Принципів побудови інфраструктури фінансового ринку (PFMI IOSCO).

Одним з найважливіших напрямків розвитку ринку учасники визначили імплементацію надійної системи клірингу шляхом створення центрального контрагента, який би відповідав міжнародним вимогам зокрема вимогам щодо управління ризиками. Створення інституту центрального контрагента можливе як шляхом реформування Розрахункового центру, так і в результаті створення нової структури учасниками ринку на конкурентних засадах.

Відповідно до розробленої концепції, клірингова діяльність не може поєднуватись з іншими видами діяльності, зокрема із проведенням грошових розрахунків за правочинами або діяльністю банківської установи. Крім того, законодавчо визначена монополія на провадження клірингової діяльності буде скасована, і до українського ринку буде надано доступу іноземним кліринговим установам.

Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв наголосив на важливості питання оновлення інформаційних технологій, які використовуватимуться Центральним депозитарієм. За його словами, НБУ та НКЦПФР сприятимуть максимальній ефективності ведення бізнесу НДУ та РЦ з метою залучення стратегічного інвестора до складу їх акціонерів.

Учасники зустрічі обговорили перспективи передачі цінних паперів, облік яких віднесений до компетенції НБУ, на депозитарне обслуговування до НДУ в якості Центрального депозитарію. Представники НДУ підтвердили, що триває активний процес вибору вендора для придбання програмного забезпечення, яке дозволить побудувати ефективну модель депозитарної та розрахунково-клірингової інфраструктури фінансового сектору, а в майбутньому забезпечити можливість передачі державних цінних паперів з депозитарію НБУ до НДУ.

"Також ми працюємо над модернізацією матеріально-технологічної бази – до кінця 2017 року маємо запустити в роботу оновлений резервний Центр обробки даних, який підвищить захист інформації щодо прав власності в системі депозитарного обліку", розповідає Міндаугас Бакас, Голова Правління ПАТ НДУ.

Заступник голови Національного банку України Олег Чурій підкреслив, що однією з ключових передумов для консолідації інфраструктури фондового ринку та його сталого зростання є забезпечення інтеграції нашої депозитарної системи до інфраструктури глобальних фінансових ринків. Це відкриє простий і прозорий шлях для залучення на локальний ринок іноземних інвестицій та може стати ключовим імпульсом для розвитку ринку капіталів України.

Важливою складовою для успішного розвитку інфраструктури після імплементації реформи визначено впровадження найкращих практик корпоративного управління в центральних елементах інфраструктури. Зокрема, учасники зустрічі погодилися, що регулятори фінансового ринку повинні поступово зменшити свою долю в капіталі цих юридичних осіб. Цільовою моделлю є залучення стратегічних інвесторів, а також локальних і іноземних учасників ринку до складу акціонерів цих компаній.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Тимур Хромаєв повідомив, що за результатами роботи консультантів  Oliver Wyman найближчим часом планується підписати меморандум між НКЦПФР та НБУ з питань співробітництва у розвитку інфраструктури ринків капіталу в Україні. Меморандум зафіксує досягнуті домовленості та основні принципи, на яких буде базуватись реформа депозитарно-розрахункової і клірингової інфраструктури.

Положення презентованої концепції будуть покладені в основу нового законопроекту, який приведе чинне законодавство із зазначеного питання у відповідність до міжнародних стандартів. Розробка такого законопроекту є другою фазою програми технічної допомоги ЄБРР.

https://bank.gov.ua/

Категорія: НБУ | Переглядів: 513 | Додав: kd78 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
» Вхід на сайт
» Пошук
» Календар
«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
» Архів записів
» Реклама
Copyright MyCorp © 2024uCoz