БАНКІНГ В УКРАЇНІ
П`ятниця, 19.04.2024, 11:52
» Меню сайту
» Категорії розділу
НБУ [14]
Матеріали Національного Банку України
Банківська статистика [3]
Статистичні дані банківського та фінансових ринків
Банкінг [19]
Банківська діяльність - усе і вся
Міжнародний банкінг [9]
Новини світового банківського та фінансових ринків
» Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
» Рекомендовані сайти
ХК Луцьк
Головна » 2015 » Серпень » 9 » Україна привчає світ до розрахунків у гривнях
14:54
Україна привчає світ до розрахунків у гривнях

Минулого тижня Україна і Білорусь домовилися використовувати гривню у двосторонніх розрахунках.

Відповідне рішення, за словами міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, вже схвалив Нацбанк.

В результаті, на думку чиновників обох країн, розрахунки в гривні мають спростити і пожвавити торгівлю між нашими державами.

Бажання двох країн спростити взаєморозрахунки можна пояснити тим, що Білорусь і Україна перебувають один у одного в списку найбільш важливих економічних партнерів. При цьому загальний товарооборот між нашими країнами почав падати. За даними Держслужби статистики, в першому кварталі 2015 р. він склав $726,23 млн і зменшився порівняно з аналогічним періодом минулого року на цілих 44,4%. Весь зовнішньоторговельний оборот наших країн в 2014 р. був на рівні майже $6 млрд.

Білорусь стала вже другою країною, з якою Україна цього року домовилася про гривневі взаєморозрахунки. Першим був Китай. Ще на початку року голова НБУ Валерія Гонтарєва повідомила про відкриття відносно невеликої своп-лінії між нашими країнами на суму близько $2,4 млн. А вже 15 травня центробанки України та Китаю підписали двосторонню угоду про валютний своп для валют китайський юань / гривня на значно більшу суму – до 54 млрд. грн і 15 млрд. китайських юанів.

Фінансисти відзначають, що механізм розрахунків у гривні за зовнішньоторговельними контрактами досить простий.

Основний плюс переходу на торговельні розрахунки однієї з національних валют країн, що співробітничають – відсутність додаткових транзакційних витрат через необхідність подвійної конвертації (спочатку в долар, а потім вже в необхідну продавцеві валюту).

Двосторонні розрахунки в гривні також вигідні Україні тим, що в умовах девальвації нацвалюти дозволять зміцнити гривню.

«Для національної валюти подібні операції – однозначно добре. Україна по відношенню до Китаю та Білорусі – імпортоорієнтовані, тобто імпорт перевищує експорт. Значить, при розрахунках у гривні українські підприємства-імпортери звільняються від купівлі іноземної валюти, що знижує тиск на її курс на внутрішньому валютному ринку», – розповів заступник директора казначейства банку “Хрещатик” Едуард Назаренко.

Якщо отриманий зараз досвід взаєморозрахунків у нацвалюті наших країн буде позитивними, то, за словами експертів, цілком можливо, що Центробанк Білорусі захоче використовувати гривню у своїх резервах.

Також позитивний результат буде сигналом для укладання нових аналогічних домовленостей.

finance.ua

Категорія: Міжнародний банкінг | Переглядів: 392 | Додав: kd78 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
» Вхід на сайт
» Пошук
» Календар
«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
» Архів записів
» Реклама
Copyright MyCorp © 2024uCoz